50 gr jäst
150 gr smör
1 msk kardemumma
5 dl mjölk., helst den röda
1 nypa salt
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
11-13 dl vetemjöl
Marsankräm
socker
ägg
smält smör
Smula jästen i en bunke. Värm upp mjölk, smör, kardemumma, socker och salt i en kastrull. Låt det bli 37 grader, alltså fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills det smält. Häll sedan på resterande vätska. Blanda bakpulvret med några deciliter mjöl och blanda ner i vätskan. Häll ner lite mjöl i taget. Degen ska hellre vara för lös än för hård. Det är bara bra om den är lite kladdig. Låt jäsa under bakduk ca 50 minuter. Arbeta sedan till en smidig deg på ett mjölat bakbord. Dela degen i önskade storlekar och forma till en bulle. Lägg bullarna på en klädd bakplåt. Ta lite mjöl på din tumme och gör hål i bullarna. Fyll sedan bull-hålet med marsankräm. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna. Grädda dem sen i ugnen 225 grader, 5-8 minuter. Smält smör och häll i en skål, tag socker och häll i en skål. Ta ut bullarna. Låt dem svalna lite grann, sen doppar du bullarna först i det smälta smöret och sedan i sockret.
Låt dem sedan svalna. Sen är det bara att njuta. Dessa bullarna fungerar utmärkt att frysa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar